Πετράς Χαράλαμπος

Πετράς Χαράλαμπος

Αρθρογραφία

 • Διαζευγμένοι γονείς – Συνέντευξη του Χαράλαμπου Πετρά στη Σταυρούλα Κεντιέ
  3 Αυγούστου, 2023ΑΡΘΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
 • Παιχνίδια επικράτησης σε μία σχέση
 • Με την απιστία, η σχέση όπως ήταν μέχρι τώρα, τελειώνει.
  1 Μαρτίου, 2023ΑΡΘΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
 • Διαζευγμένοι γονείς – Συνέντευξη του Χαράλαμπου Πετρά στη Σταυρούλα Κεντιέ
  3 Αυγούστου, 2023ΑΡΘΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
 • Παιχνίδια επικράτησης σε μία σχέση

Βιογραφικό

Σπουδές & Εκπαίδευση

O Χαράλαμπος Πετράς σπούδασε Ψυχολογία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Έχει εκπαιδευτεί στην Οικογενειακή Θεραπεία – Συστημικής Προσέγγισης στην Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στην Ψυχοκοινωνική Αξιολόγηση & Ψυχιατρική Νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων και στην Θεραπεία Τραύματος με την μέθοδο EMDR (Eye Movement Desensitization & Reprocessing) στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας.

Έχει εξειδικευθεί επίσης στο Coaching στο Oxford College, στο Health Coaching (CMA & ELMO Practitioner) και στο EMDR Coaching for Performance.

Κλινικό και επιστημονικό έργο

H προσέγγισή του είναι συνθετική και βασίζεται στην σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Θεραπευτή και τον Θεραπευόμενο. Συνδυάζει τις αρχές της Συστημικής και Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας, της Τραυματοθεραπείας και της Θετικής Ψυχολογίας. Παράλληλα με το θεραπευτικό του έργο, είναι πρωτοπόρος στον τομέα του Coaching και της Θετικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Athens Coaching Institute στο οποίο σχεδιάζει και συντονίζει προγράμματα μετεκπαίδευσης για νέους επαγγελματίες.

Μέχρι σήμερα, μετρά περισσότερες από 6000 ώρες κλινικής και συμβουλευτικής πρακτικής και 5800 ώρες συντονισμού βιωματικών εργαστηρίων. Έχει διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 ΣΝΕΝ, της Διεπιστημονικής Εταιρίας Ψυχολογικής Παρέμβασης “Ομπρέλα” και έχει συνεργαστεί με μια σειρά από πολυεθνικούς, ελληνικούς οργανισμούς και υπηρεσίες στον τομέα της πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας.

Είναι συγγραφέας του πρώτου επιστημονικού εγχειριδίου για το Coaching Psychology στην Ελλάδα, με τίτλο Η Τέχνη του Coaching, Εισαγωγή στην Θεωρία & Πρακτική της Coaching Ψυχολογίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή –iwrite.gr. Δημοσιεύει άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συντάσσει κεφάλαια σε βιβλία για την ψυχολογία και τη ζωή.

Συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρίες

Είναι Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της EMDR-Hellas, πλήρες μέλος του International Society of Coaching Psychology, του American Anthropological Association, του European Lifestyle Medicine Organization, του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, του Association for Coaching και Country Advisor του International Research Team του European Mentoring & Coaching Council.

Έχει τιμηθεί από τις ελληνικές ΕΔ για τις υπηρεσίες του στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ψυχικής υγείας του προσωπικού.

Εθελοντικό έργο – Προσφορά στην κοινότητα

Είναι εθελοντής Ψυχολόγος στην Κιβωτό του Κόσμου από το 2015. Έχει την τιμή να παρέχει τις υπηρεσίες και τις γνώσεις του τόσο προς τα ίδια τα παιδιά της Κιβωτού όσο και προς την Διοίκηση.

Τα παιδιά δεν ευθύνονται για τις επιλογές των μεγάλων, στηρίξτε κι εσείς το έργο της Κιβωτού.

Τομείς εξειδίκευσης

 • Θεραπεία Ψυχικού Τραύματος (κακοποίηση, απώλεια, βία, ατυχήματα).
 • Αγχώδεις διαταραχές & άγχος επίδοσης (κρίσεις πανικού, φοβίες, γενικευμένο άγχος).
 • Διαταραχές της διάθεσης / συναισθηματικές διαταραχές (κατάθλιψη, διπολικότητα, δυσθυμία)
 • Διαταραχές προσωπικότητας (οριακότητα, ψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας).
 • Coaching αύξησης επιδόσεων για καλλιτέχνες και αθλητές.
 • Coaching για άγχος έκθεσης στο κοινό.
 • Health Coaching για διαχείριση χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Ο Χαράλαμπος Πετράς διατηρεί νόμιμο γραφείο Ψυχολόγου, αρ. αδείας 1824/13, όπου εργάζεται σε ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας και coaching με ενήλικες.

Επικοινωνία

 • Axιλλέως 2, Παλαιό Φάληρο, 17562 Αθήνα

 • 210 9859680

 • Ωράριο Γραμματείας: Δευτ. – Παρ. 10:00 -15:00